Petua Awet Muda

Menambat hati suami yang semakin jauh dengan penjagaan kulit Shaklee dan jadi semakin muda!

Tips Mudah Basuh Baju

Wanita yang selalu 'busy' tak sempat nak cuci baju, bagaimana cara nak mudahkan kerja mendobi

Suplemen Shaklee 100% SELAMAT, 100% BERKESAN

Ingin dapatkan produk Shaklee? Sila hubungi 012-6806251

Amalkan Pemakanan Sihat Semasa Mengandung

Pemakanan yang sihat mempengaruhi anak di dalam kandungan

Amalkan Pengambilan Makanan Yang Tinggi Serat

Mengambil makanan yang tinggi serat membantu kita dari terkena penyakit jantung!

Showing posts with label SHARING. Show all posts
Showing posts with label SHARING. Show all posts

Kisah bila isteri daftar ahli Shaklee, suami geleng-geleng kepala

Kesian pulak tengok video ni..haha Shaklee jadi Syukri.. Bila isteri daftar ahli Shaklee, suami tak suka geleng-geleng angguk.. Jom tengok video #ShakleeEffect ni..



Itu baru kisah Puan Dilla saja, banyak lagi kisah bila suami tak suka isteri join Shaklee. Shaklee pon jadi Syukri..haha Bukan apa ramai yang takut isteri kena tipu, suami-suami ni sayang isteri diaorang itu yang mula-mula marahlah tak sukalah..bila isteri dah tunjuk taring dapat income 3-4 angka sebulan baru nak buka mata kan?

Tapi dengan berkat sokongan suami income isteri boleh sampai 5 angka tau.

Kisah Puan Dilla yang mencuba SET MENYUSU Shaklee pada mulanya kemudian berpuas hati dengan hasilnya dan akhirnya menjadikan Shaklee sebagai sumber pendapatan tambahan yang lumayan.

Saya sendiri pun merasai kehebatan produk Shaklee, lenguh-lenguh pinggang dah hilang dan badan lebih bertenaga. Kemudian saya bagi pula suplemen Shaklee kepada anak-anak. Anak-anak selalu sangat demam, selsema dan batuk jadi saya perlu buat sesuatu untuk memastikan anak-anak sihat dan tak mudah kena jangkitan ketika di taska

Saya telah memberi Mealshakes, Vitamin C Chewable dan juga Omega Guard. Alhamdulillah nampak hasilnya. Anak-anak amat jarang demam ataupun selsema.

Tengok video pendek di bawah jika mempunyai anak yang kurus kering dan selalu sakit di taska, apa 2 org ibu yang prihatin ni buat nak selesaikan masalah.




Jika anda benar-benar berminat nak bersama dalam Shaklee dan menjadi sebahagian #ShakleeEffect bolehlah berhubung dengan saya. Segala persoalan akan saya rungkaikan.

FB : Nor Azimah Hashim
Whatsapp/sms : 012-6806251
Email: vitasihat@gmail.com

Tips ibu menyusu bayi pramatang, kini tiada masalah lagi

Mendapat anak pramatang adalah satu anugerah dari Allah, memerlukan penjagaan dan perhatian yang lebih kepada mereka. Ramai ibu yang mengalami masalah dan tak tahu bagaimana nak handle dan lebih-lebih lagi bagaimana nak menyusu bayi pramatang. Di bawah ada satu video yang boleh dijadikan panduan.

menyusu anak pramatang

Jom tengok video di bawah ini, perkongsian Puan Hidayah yang menyusu bayi pramatangnya. Semoga dapat membantu.



Saya ada seorang kawan yang mempunyai anak pramatang, anak pertama. Dia telah melahirkan anak diusia kandungan 32 minggu. Allahuakbar, anaknya berada di NICU selama beberapa bulan dan walaupun sukar ibu ini tetap nak menyusukan baby.

Terpaksa berulang alik ke hospital hanya kerana ingin anaknya cepat recover dengan memberi susu ibu. Memang sukar, kesian saya tengok kawan saya tu. Tapi semangat dia tak pudar sebab nak beri yang TERBAIK untuk anak tercinta. Ibu juga boleh amalkan Tips Pemakanan ibu yang menyusu supaya badan sihat dan susu lancar.

Tidak dinafikan menyusu anak pramatang amat mencabar. Saya mempunyai beberapa kenalan yang mempunyai anak pramatang. Mereka stress dan tak tahu nak buat apa dan bagaimana. Apa yang saya boleh bantu, saya suruh mereka relax, kerana stress hanya akan mengganggu pengeluaran susu ibu. Saya juga syorkan mereka mengambil set menyusu ini supaya badan ibu sihat dan membantu pengeluaran susu ibu.

Di luar sana ramai sangat ibu-ibu yang berjaya menyusukan bayi pramatang mereka. Kenapa?? Kerana mereka tahu caranya dan tahu apa yang perlu dibuat. Di bawah nanti saya akan selitkan satu video tentang kisah seorang ibu yang BERJAYA menyusukan bayi pra-matangnya. Supaya dapat memberi sedikit panduan. Apa yang dia buat? Nak tahu?

Puan Hidayah telah berjaya menyusukan bayi pramatangnya walaupun sukar, SEBAB dia tahu apa yang perlu dibuat jadi segalanya menjadi mudah!

Nak jadi macam Puan Hidayah?

Jika anda inginkan konsultasi tentang produk Shaklee dan lebih maklumat bolehlah menghubungi
Azie  012-6806251 (Whatsapp/SMS)
vitasihat@gmail.com


Amaran: Jika anda membeli dengan saya, anda akan mendapat konsultasi PERCUMA seumur hidup anda ^_^ 

Keperluan Pemakanan Bayi 2 Tahun Pertama


Dalam 2 tahun pertama hayatnya, bayi melalui pertumbuhan dan perkembangan yang paling pesat. Oleh itu kita hendaklah memastikan anak-anak mendapat makanan yang sihat secukupnya sepanjang tempoh ini bagi memastikan pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Susu Ibu
Memberi susu ibu adalah langkah sangat penting dalam memastikan kesihatan bayi. Dalam susu ibu terkandung semua nutrient yang secukupnya untuk si manja anda. Dalam susu ibu ada sebatian imunologi yg sangat penting dalam melindungi bayi dari pelbagai penyakit termasuklah cirit-birit. Lagi satu susu ibu amat mudah dihadam sebab tu kalau anda menyusu anak anda, biasanya mereka akan kerap lapar.

Berapa banyak susu yang bayi perlukan?

Di dalam jadual di bawah menunujukkan bilangan penyususan dan jumlah susu setiap penyusuan sehingga 6 bulan pertama.

Bilangan Penyusuan Setiap Hari
Jumlah Susu Setiap Penyusuan
0-1 bulan
8
60ml
1-2 bulan
7
90ml
2-4 bulan
6
120ml
4-6 bulan
6
150ml

 Makanan Pelengkap
Apabila si manja sudah mencapai usia 6 bulan, susu ibu sahaja sudah tidak mencukupi. Si manja bertambah besar dan semakin aktif, keperluan tenaga dan pemakanan juga bertambah. Oleh itu pada usia begini si manja memerlukan makanan tambahan atau kita panggil makanan pelengkap. Selain susu ibu, si manja
memerlukan nutrient lain seperti zat besi, zink dan vitamin A.

SOLID FOOD

Apabila bayi anda mencapai usia 6-8 bulan, makanan pelengkap ini membekalkan tenaga satu pertiga (32%) daripada tenaga yang diperlukan oleh si manja. Keperluan makanan pelengkap ini juga bertambah mengikut usia si manja.

Tenaga diperlukan untuk mengekalkan fungsi badan dan membolehkan si manja terus kekal aktif setiap hari.

Zat Besi : komponen dalam hemoglobin dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke semua bahagian badan

Zink: Penting untuk tumbesaran dan fungsi system imun

Vitamin A : Membantu mengekalkan kesihatan kulit, dan selaput lendir (mata)

Sumber: Resepi sihat untuk si kecil

Baca Lagi Tentang:

Berjaya Hamil!!

Berjaya hamil??

siapa-siapa?

Saya la.... Saya juz nak kongsi dengan pembaca-pembaca blog saya dan juga customers saya dan juga bakal-bakal customers saya... :)

Actually bukan apa...

Nak share dari pengalaman sendiri tentang kehamilan.

Saya sekarang dah ada anak 2, sekarang alhamdulillah sedang mengandung anak ke-3

Masa nak dapatkan anak pertama ambil masa 10 bulan lepas kahwin.. masa tu saya ambil ubat dan betul2 merancang mengikut kitaran haid saya.. Lagi satu kitaran period saya agak tak tetap, thats why la kot saya susah nak pregnant.

Ambil masa 2 bulan saya mencuba..alhamdulillah saya hamil!

Dan untuk anak ke-2 pula saya pun merancang nak hamil so kena lebihkan usaha sket :) , kalu tak rancang mmg tak pregnant la..:) dan alhamdulillah 2 bulan juga mencuba saya pregnant :)

Jadi, untuk anak ke-3 saya plan nak hamil lepas raya 2013, tapi Allah Maha Mengetahui saya disahkan hamil lebih awal iaitu bulan Feb 2013.. Memang tak sangka sangat sebab kehidupan kami macam biasa je..
Maksudnya tak usaha apa-apa pun.. ;)

Cuma sekarang baru saya terfikir, patutlah ada customer yg berjaya hamil bila ambil SET KESUBURAN SHAKLEE.

Maybe sebab sy amalkan pengambilan Vitamin C, B-Complex, Alfalfa dan ESP menjadikan badan saya lebih sihat dan sistem dalaman berjalan dengan lancar sebab tu saya boleh hamil walaupun tak usaha macam sebelum nie...

Nampaknya saya kena berjaga-jaga la lepas bersalin baby no 3 nie..hihi

Jika anda berminat nak dapatkan Set Kesuburan Shaklee ni, boleh hubungi kami. Kami bantu anda dengan memberi nilai yg berpatutan dan jika anda menjadi customer kami, kami bagi tips :)


vitasihat@gmail.com
019-3802899  



Cara Menyusu bayi - Posisi Menyusu

Ramai di antara ibu-ibu yang tak tahu tentang posisi yang betul untuk menyusu termasuklah saya ketika melalui pengalaman pertama menyusukan anak. Rupanya ada pelbagai posisi yang sesuai untuk menyusu bayi nie.

kat sini saya kongsikan beberapa posisi/cara menyusu bayi kita yang saya ambil dari babycentre:


 lying down with your bodies parallel


holding your baby across your lap, using the opposite arm to the breast he is feeding from



holding your baby across your lap, supporting him with the same arm as your breast



holding your baby underarm



holding your babies in any combination, if you have twins and want to feed them together

So, bagi bakal ibu mungkin boleh praktis..hihi nanti tak kekok..Saya masih ingat lagi masa bersalin anak pertama, memang kekok giler nak menyusu baby. Pusing sini tak kena pusing sana tak kena, tapi bila dah beberapa hari baru ok.. Pengalaman yang takleh lupakan, anak pun dah 3 semuanya breastfeed. Alhamdulillah

Saya suka cara yang no 3, mudah sket caranya tu tapi ade juga yang suka cara pertama sebab boleh baring skali nga baby. Lepas tu terus lelap..hihi

Tak kisahla cara macamana pun yang penting baby kenyang kan?

Ok, tahniah buat ibu yang sedang menyusu anak, dan tahniah juga buat yang sedang menanti cahayamata semoga perkongsian ini mampu memberi sedikit manfaat dan info.

Kongsikan jika anda rasa artikel ini boleh membantu ramai ibu yang menyusu badan!

Jom tengok video kat bawah, seorang Peer Counselor Laktasi. Apa yang dia buat




Video : Ibu Yg PANIK Nak Tambah Susu Badan; Hingga Sanggup....


6 Tips Kulit Cantik & Sihat

Semua orang inginkan kulit yang cantik kan? tapi perlu ingat bukan sahaja cantik tapi sihat juga!

Jika anda inginkan kulit yang cantik dan sihat, mesti perlukan sedikit usaha.. Tak susah pun, yang penting kita mesti rajin..


Kat bawah ni kami bagi 6 tips camana anda nak dapatkan kulit yang cantik lagi sihat ^_^

1. Makan makanan berkhasiat.
Hindari atau kurangkan makanan yang mengandungi lemak dan berminyak. Kamu juga perlu menghindari makanan yang boleh menyebabkan punca kepada masalah jerawat dan berminyak. Contohnya kentang goreng dan minuman soda. Kamu perlu mengenalpasti makanan yang tidak perlu untuk tubuh kamu. Ini disebabkan setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza. Kalau rasa kamu makan coklat hari ni, esok timbul jerawat. Hindari dari makan coklat. Banyakkan makan buah dan sayuran. Pengambilan suplemen yang betul juga perlu untuk menambah keperluan nutrisi seharian contohnya Vitamin C dan Vitamin E yang amat terkenal sebagai antioksidan dan juga vitamin untuk kulit cantik di mana untuk melawan radikal bebas.

2. Bersenam dan Minum Air Putih
Minum air putih lapan gelas sehari dan bersenam secara teratur. Siapa kata anda tidak boleh bersenam setiap hari? Kalau anda merupakan seorang suri rumah, peluang bersenam memang ada. Pastikan semasa mengemas rumah, tutup kipas atau aircond. Biarkan peluh keluar dari tubuh anda. Lakukan aktiviti menyapu, mengemas dan mop lantai sebagai rutin senaman di rumah. Selain anda sihat, rumah pun kemas kan ? jangan lupa banyakkan minum air kerana tubuh kita memerlukan air yang banyak. Kelancaran darah menjadikan kulit kembali berseri.

3. Cuci muka sebelum tidur
Biasakan anda tidur dalam keadaan bersih. Cuci muka terlebih dahulu sebelum tidur. Anda juga boleh menggunakan krim malam untuk membaiki tekstur wajah atau melembapkan kulit. Sekali seminggu gunakan pupur wajah. Jangan pula anda tidur dengan makeup masih di muka!

4. Tidur yang cukup. 
Tidur lapan jam sehari amat penting. Ianya bertujuan untuk merehatkan badan agar sistem tubuh berjalan dengan baik. Jika anda tidak cukup tidur, anda akan menghadapi masalah jerawat dan tubuh lesu dan tidak bermaya. Selain itu, anda akan mula dikenali sebagai 'Pandawoman' disebabkan wujud lingkaran gelap bawah mata! 

5. Lindungi kulit daripada Matahari. 
Penting untuk kita melindungi kulit dari sinaran cahaya matahari. Ianya untuk mengelakkan muka menjadi merah, terbakar dan timbul garis kedutan. Pakai krim tabir suria sebelum anda keluar rumah setiap hari.

6. Berhenti merokok. 
Hey ladies! jangan merokok. Tak cun tau! sbb rokok mengandungi banyak bahan kimia yang merbahaya! bukan takat kulit malah badan anda pun akan rosak!

6 tips di atas adalah tips asas yang amat mudah untuk dilakukan bukan? Hanya perlu usaha dari kita sahaja...
Oleh itu, jangan malas-malas ya...ingat bukan senang nak cantik..^_^

Tips yang pertama ada menyebut tentang pengambilan Vitamin C dan Vitamin E kan? Nak tahu tentang vitamin-vitamin tu bagaimana boleh bantu anda bebas parut dan jadikan kulit lembut dan halus boleh KLIK di bawah:


Lepas 7 Tahun Geram Muka Berjerawat Teruk, Ini Yg Dia Buat..





Vitamin Selepas Bersalin untuk kehidupan yang lebih sihat!

Kebanyakkan wanita tahu kepentingan vitamin semasa mengandung bagi perkembangan yang sihat anak mereka, tetapi seorang ibu yang menyusu juga memerlukan vitamin dan mineral tambahan. Walaupun bayi anda akan mendapat apa yang dia perlu daripada susu ibu walaupun anda kekurangan vitamin dan mineral tertentu, diet pemakanan digabungkan dengan makanan tambahan adalah perlu untuk kesihatan jangka panjang bayi. Vitamin dan mineral tertentu seperti vitamin B6 dan vitamin C dipengaruhi oleh apa yang anda makan, jadi ia adalah penting untuk mengekalkan diet yang sihat untuk memastikan bahawa bayi anda mendapat pemakanan yang mencukupi daripada susu ibu.

Ia boleh menjadi sukar untuk makan dengan baik selepas mengandung dan melahirkan anak. Apabila bayi mengganggu tidur malam anda dan menjadikan kita penat.Setiap hari, kita perlu makan antara 5-9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran, 3-4 hidangan produk tenusu, dan 2-3 hidangan protein seperti daging tanpa lemak atau kacang. Ibu menyusu juga harus makan 6-11 hidangan pasta, bijirin dan beras, dan dengan sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari.

Penyusuan memerlukan banyak nutrien, jadi kita mungkin perlu suplemen tambahan. Omega 3 adalah penting untuk perkembangan otak bayi kita, dan kalsium yang diperlukan untuk gigi dan tulang yang kuat. Vitamin dan mineral lain adalah zat besi, zink dan magnesium. Sesetengah ibu yang menyusu badan mendapat vitamin dan mineral yang mencukupi daripada diet mereka, manakala yang lain memerlukan suplemen tambahan untuk membantu menampung kekurangan dalam diet seharian.

sumber: www.mypregnancyguide.com

Ramai ibu di luar sana yang bertanyakan adakah penting mengambil vitamin selepas bersalin?

Jawapan saya adalah: Ya amat penting kerana selepas bersalin ibu akan banyak kehilangan tenaga kerana menguruskan anak-anak, diet yang tidak seimbang kerana kekangan masa, menyusu anak lagi dan dicampur dengan stress dipejabat. Jadi untuk mendapat kesihatan yang optimum si ibu mesti makan dengan diet yang seimbang atau menambah suplemen/vitamin dalam diet seharian.

Ramai ibu-ibu yang mengamalkan pengambilan vitamin selepas bersalin jarang mengalami masalah sakit urat, pinggang dan tidak mudah lenguh dan penat di samping membekalkan susu yang sihat kepada anak. Anak akan lebih kenyang!

Kami menyediakan Set untuk kesihatan ibu selepas bersalin 


Set ini mengandungi Vitalea (Mutivitamin), B-Complex, Alfalfa (milk booster), Vita C, Ostematrix (kalsium) dan juga ESP (sumber protin dari kacang soya..bagus untuk kulit juga). Kesemua suplemen ini adalah amat diperlukan oleh badan kita. 

Adakah anda mahukan hidup yang sentiasa segar dan sihat? Anda pasti akan gembira dengan hasilnya! Tidak merungut lagi badan rasa tidak segar dan yang pasti susu badan anda akan sentiasa meriah!

Jika anda seorang ibu yang prihatin tentang kesihatan diri sendiri dan anak, anda boleh hubungi kami:
vitasihat@gmail.com
0193802899 (Azie)

**jika anda ingin membeli pek secara individu pun boleh ^_^... atau hubungi kami jika nak tahu apa offer kami!

Doa Dhuha

Klik untuk lebih jelas

Bagaimana Mengenali Suami Curang?

Sumber: Sinar Harian, 22 Jun 2012, Muhamad Mat Yakim

Saya tidak ingat entah berapa kali saya ditanya oleh para isteri bagaimana tanda mengenali suami curang.

Sebenarnya, saya sangat takut untuk menjawab soalan itu. Pertama, takut dibelasah oleh kaum lelaki kerana membocorkan 'rahsia'mereka. Yang kedua, saya takut kerana jawapan saya, ada suami yang setia pun juga dicurigai.

Apa pun, sedikit sebanyak tanda untuk mengenali suami yang hatinya sedang berbunga, saya percaya ramai isteri sudah tahu. Tambah lagi pada zaman ini. Oleh kerana telefon sudah pintar, ramai orang jadi tidak pintar kerana terlalu berharap kepada telefon pintar.

Banyak sudah kita didedahkan dengan kes cerai-berai kerana telefon terutama berkaitan telefon yang boleh rakam gambar atau video.

Seorang kawan baru-baru ini mengadu tersilap beri hadiah telefon pintar kepada isterinya.

"Sekarang aku sudah tak boleh bohong dia lagi. Kalau dulu, keluar dengan girlfriend, aku kelentong sedang mesyuarat. Sekarang sudah tak boleh. Dia sudah pandai minta bukti," katanya.

Ramai suami yang menyangka mereka selamat apabila membisukan telefon ketika di rumah.

Namun seorang kawan lain pula keluhannya: "Bini aku sekarang, silent telefon pun tak boleh. Telefon aku tak berbunyi, dia sibuk tanya, apa hal tak ada orang call langsung."


Itulah. Sekarang, suami-suami yang ada kes, jangan lagi berasa selamat dengan membisukan telefon atau sembunyi telefon dalam poket.

Walaupun telefon anda pintar, anda sendiri tidak cukup pintar jika masih guna taktik lama, bawa telefon ke mana-mana hatta ke bilik kecil - taktik yang hanya laku 10 tahun dahulu, bukan sekarang.

Satu lagi, dalam buku Aduhai Suami terbitan Alaf 21, saya ada bangkitkan taktik sesetengah suami yang menggantikan nama kekasih dengan nama lelaki untuk mengaburi perhatian isteri. Misalnya nama Wahida jadi Wahid, Azlina ditukar Azli.

Ketika ditemu bual pengacara Dang Suria mengenai tulisan saya itu dalam TV tidak lama dahulu, saya ditanya, "mengapa perlu buat begitu?

Bukankah boleh delete saja nombor atau SMS?"

Ya, benar, boleh padam atau delete sahaja tetapi bukankah orang bercinta itu rindunya terlalu? Selang lima minit, 10 minit atau paling lama setengah jam panggilan atau SMS berselang. Tidak mungkinkah ada yang terlepas?

Maka kata saya, isteri patut curiga hubungan suaminya dengan 'Wahid' jika dilihat panggilan terlalu kerap.

Dan satu lagi, suami juga perlu belajar segala teknologi telefon yang terkini. Ada kes seorang kawan yang menyangka dia sudah padam semua sejarah dalam telefonnya, bukan sahaja dalam inbox malahan juga sent item, lalu pulang ke rumah dengan rasa lega.

Namun dengan tidak disangka, isterinya lebih cekap. Tiba hari, segala sejarah dikeluarkan termasuk yang berbulan-bulan sebelum. Kantoi habis!

Selepas 'rahsia' ini dibongkar, mungkin ramai suami akan lebih berhati-hati. Ya, itulah yang saya harapkan kerana sesama lelaki, saya tak suruh berhenti kerana memahami hati tidak boleh dipaksa.

Kalau sudah terlanjur bercinta, teruskan sahaja! Namun bagi isteri pula, tanpa telefon, tanpa segalanya... suami dilihat pijak semut pun tak mati, pun janganlah terlalu percaya.

Ada sesuatu yang orang lelaki tidak boleh bohong, tidak boleh selindung apabila jatuh cinta ialah bahasa badan - banyak yang akan berubah.

Jika sebelum itu dia seorang yang biasa-biasa sahaja, apabila jatuh cinta, penampilannya akan berubah. Keluar rumah hanya setelah pasti dirinya benar-benar segak dan wangi.

Andai ditanya isteri mengapa berubah, dia akan jawab: "Alangalang sudah beli minyak wangi, mestilah berubah. Takkan pakai selekeh mahu disembur minyak wangi."

Jika sebelum itu, jarang layan lagu tetapi sekarang, asal masuk kereta, terus diputar lagu, lagu cinta pula.


Masuk rumah pun sama. Tidak kiralah lagu Inggeris, Melayu atau Hindustan. Pasti mengejutkan andai dia tiba-tiba sangat beri perhatian pada lirik lagu, malah siap diajak isteri berbincang sekali.

Jika dia senyum-senyum sambil melihat ke arah lain, awaslah... wajah yang ada dalam matanya pada masa itu mungkin bukan wajah anda kerana anda sudah ada di hadapannya, dan jika anda yang difikirkannya, tentu dia tidak akan merenung ke arah lain sebaliknya tepat ke dalam mata anda.

Just sharing dengan semua..^_^

Makanan yang tidak sesuai untuk ibu hamil

Bagi ibu-ibu yang mengandung perlu berhati2 dalam memilih makanan kerana banyak jenis makanan yang kurang sesuai untuk dimakan terutamanya makanan yang dimakan mentah, sayur atau buah yang tidak dibasuh atau makanan yang dibiarkan terlalu lama terdedah.kerana menggalakkan pertumbuhan dan penyebaran bakteria.

Artikel kat bawah ni mungkin boleh membantu anda.

Pass Up Soft Cheeses

Enjoy some grated Parmesan on your pasta -- but pass up the cheese dip. Soft cheeses made with unpasteurized milk can harbor listeria bacteria, which can be dangerous or even life-threatening for you and your baby. It’s best to avoid Brie, Camembert, feta, blue cheese, queso blanco, queso fresco, and panela -- unless the label says it's pasteurized. When in doubt or dining out, ask before you eat.

Skip Undercooked Meat


Now is the time to order all steaks and burgers well done. Raw or undercooked meat can harbortoxoplasma and a variety of bacteria. When dining out, make sure your meat is steaming hot and thoroughly cooked.  At home, the temperature should reach at least 145° F for whole cuts, 160° F for ground meats like hamburger, and 165°F for chicken breasts.

Beware Fresh Juice


Fresh-squeezed juice in restaurants, juice bars, or farm stands may not be pasteurized to protect against harmful bacteria, including salmonella and E. coli. Some markets also sell raw, unpasteurized juice in the refrigerated case – look for the required warning label and steer clear.  Pregnant women should opt for juice that is pasteurized. Juice in boxes and bottles on your supermarket shelf is also safe.

Sayonara, Sushi


Sorry, sushi fans, but it's time for a 9-month hiatus from this treat. Although seafood is a great source of protein, raw seafood can be a source of harmful parasites and bacteria. The FDA recommends pregnant women only eat fish and other seafood that has been cooked thoroughly.

Raw Cookie Dough


When you’re baking cookies, you may be tempted to pop a bit of raw dough in your mouth. But if the dough contains raw eggs, even a taste could pose a risk. The CDC estimates one in 20,000 eggs is tainted with salmonella bacteria. To be safe, resist tasting unbaked cookie dough, batter, or filling made with raw eggs. The good news: Store-bought cookie dough ice cream is safe.

Fresh Pre-Stuffed Poultry


A pre-stuffed turkey or chicken offers a great short-cut when you're pressed for time. But the juice from fresh, raw poultry can mix with the stuffing and create a great place for bacteria to grow. Cooking usually offers protection, but pregnancy makes it harder to fight off infections. A safe alternative is buying frozen pre-stuffed poultry. Be sure to cook it directly from frozen -- don’t let it defrost first. The thigh meat should hit 180 ºF.

Fish With Mercury


Fish is good for you and your baby, but make smart choices about the fish you eat. Swordfish, tilefish, king mackerel, and shark contain high levels of methylmercury. This metal can be harmful to your baby. You can safely eat up to 12 oz. of seafood a week, so choose fish that are low in mercury: Catfish, salmon, cod, and canned light tuna. If you like albacore (white) tuna, limit yourself to 6 ounces per week. Check with your doctor before taking fish oil or any other supplements while pregnant.

 

Unwashed Fruits/Veggies


Now is the time to load up on fruits and veggies! Just be sure to rinse them thoroughly under running water. A parasite calledtoxoplasma can live on unwashed fruits and veggies. It causes an illness called toxoplasmosis, which can be very dangerous to your baby. Don’t use soap to wash produce. Instead, scrub the surface with a small vegetable brush. Cut away any bruised areas, because these may harbor bacteria. To avoid the listeria bacteria, scrub and dry cantaloupe before slicing it.

 

Raw Sprouts


Don't eat any raw sprouts, including alfalfa, clover, and radish. Bacteria can get into the seeds before the sprouts begin to grow, and these germs are nearly impossible to wash away. At the deli, check sandwiches to make sure they don’t contain raw sprouts. At home, cook sprouts thoroughly to destroy any bacteria.

 

Potluck Foods


You may not want to insult your friends by avoiding their potluck offerings. But there's reason for concern if the food is left unrefrigerated for too long. Follow the 2-Hour Rule: Don't eat potluck dishes that have been sitting at room temperature for longer than two hours. When temperatures are above 90° F, the cut-off should be one hour.

 

Unpasteurized Milk


Have you ever dreamed of visiting a farm and tasting milk fresh from a cow? Wait a while. Freshly collected milk has not yet been through the pasteurization process that protects it from listeria. That can be dangerous for you and your baby. Buy milk, cheese, or dairy products from a local farm only if the label says “pasteurized.”

 

Alcohol


You already know that heavy drinking during pregnancy can lead to serious birth defects. What you may not know is that even small amounts of alcohol could be harmful. No amount of drinking has been found to be safe during pregnancy, so it's best to avoid all forms of alcohol. This includes wine, beer, coolers, and traditional egg nog, which contains alcohol and raw eggs.

 


Semua sedap-sedap kan? Ibu yang mengandung ni kena jaga pemakanan tak boleh main makan saja. kena pilih sebab takut memberi kesan pada bayi dalam kandungan pula.

Nak baby sihat kita kenalah makan benda yang sihat juga. Amik suplemen yang betul dan selamat untuk ibu dan baby dalam kandungan.

Ibu-ibu juga boleh baca tentang Pemakanan Ibu Sewaktu Hamil. Apakah khasiat-khasiat yang diperlukan dan dari mana boleh dapatkan khasiat tersebut. Tak rugi baca tau.

Semoga menjadi panduan bagi anda yang sedang meniti saat terindah dalam hidup ^_^




Peer Counselor Laktasi yang mengambil Shaklee ketika manyusukan anak

Doa Ibu Hamil

Sila klik untuk lebih besar

Doa-doa amalan yang boleh diamalkan oleh ibu mengandung supaya anak di dalam kandungan sihat dan menjadi anak yg soleh. :)

Di manakah Cantiknya Seorang Perempuan?

Mungkin pada hilai tawanya yang membuatkan semua gembira

Mungkin juga pada suaranya yang merdu, yang penuh kelembutan membuatkan ramai orang terpesona

Mungkin pada kelembutan tingkah lakunya yang membuatkan semua orang senang padanya

Mungkin pada matanya yang hening dan kerlingan manja yang membuatkan semua jatuh hati

Mungkin juga pada bibirnya yang sentiasa penuh dengan senyuman membuatkan semua rasa dihargai

Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan. 

Kitalah perempuan itu. Panjatkan kesyukuran kehadrat Tuhan kerana menjadikan kita perempuan dan memberikan keindahan-keindahan itu.
Namun, betapa pun dijaga, dipelihara, dibelai dan ditatap di hadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram, mata akan kelam.
Satu sahaja yang tidak akan dimamah usia, sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah.
Anda ingin lebih cantik dan menarik?
# Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.
# Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.
# Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.
# Pakailah "sabun istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.
# Rawatlah rambut anda dengan "selendang islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki.
# Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin ukhuwwah.
# Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian."
# Bedaklah wajah anda dengan "air wudhu."
Sama-samalah kita amalkan...;)