Sebab apa saya kata resepi ni mudah? Sebabnya pakai bahan-bahan yang ada kat dapur aje. Tapi yis kena adalah :)
Alhamdulillah percubaan pertama berjaya!
Okay, tanpa buang masa saya bagi resepinya..
Bahan-bahan :
- 1 sudu kecil yis (serbuk) - tak kisahlah jenama apa asal hidup
- 1/2 cawan air suam
- 3 sudu besar susu pekat
(Bahan-bahan kat atas ni campur dalam satu bekas dan biarkan berbuih)
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan butter/marjerin
- 1 sudu makan gula
(Bahan-bahan di gaul)
Cara-cara nak buat:
- Setelah bahan yis tadi dah berbuih, masukkan dalam bekas adunan tepung tadi
- Uli sehingga tak lekat kat tangan dan sebati. Cara nak uli camana? uli macam kita sental baju masa basuh baju :)
- Lepas dah uli perapkan sehingga kembang 2 kali ganda. Biasanya ambil masa sehingga 2 jam
- Apabila adunan dah kembang, tumbuk adunan supaya angin keluar dari doh
- Bila dah tumbuk, uli dan bentukkan atau letaklah inti apa yang anda suka
- Biarkan seketika dan masukkan dalam oven.
- Perlu diingat..oven mestilah dipanaskan terlebih dahulu ya.. suhu sekitar 170-200c
- Bakarlah sehingga masak
Camana..mudahkan? Tapi seriusly sedap dan lembut. Anak-anak memang suka, malam tu jugak habis tak sempat nak simpan wat breakfast pagi esoknya.
Inilah hasilnya...ada inti keju, kaya, coklat |
Selamat meroti ya kawan-kawan!
Baca Lagi Tentang:
- Jadi Ahli Shaklee dan jana pendapatan
- Set Kulit Cantik, buat pasangan tak jemu pandang
- Atasi rambut gugur, kepala anda takkan botak
- Tips penawar kanser yang doktor pakar pun tak tahu!
- Tips hilangkan bau hapak pakaian
- Cara turunkan tekanan darah dengan berkesan!
- Penawar Gout No. 1!
- Tips turunkan berat badan dengan CEPAT lepas bersalin
0 comments:
Post a Comment