Anda begitu bertuah kerana dapat merasai detik yang amat didambakan oleh setiap wanita yang bergelar isteri. Kehadiran anak dalam hidup rumahtangga dapat menceriakan lagi hidup kita kan?
Oleh itu, ibu-ibu semua harus bijak dalam memilih makanan ketika hamil, ini kerana pengambilan makanan yang berkhasiat dapat membantu anda untuk mendapat bayi yang comel dan sihat!
Untuk memastikan janin berkembang menurut potensi sepenuhnya, khasiat pemakanan merupakan suatu aspek yang amat penting dalam perjalanan kehamilan anda.
Di bawah ini saya kongsikan keperluan khasiat yang diperlukan dan kenapa:
KEPERLUAN
|
MENGAPA
IA DIPERLUKAN
|
SUMBER
|
Karbohidrat
|
Karbohidrat kompleks merupakan sumber penting untuk
serat dan tenaga dan membantu mengelakkan sembelit
|
Nasi, bijirin, roti bijirin, pasta, kentang
|
Lemak
|
Asid-asid lemak poli-taktepu rantaian panjang
(LCPUFA) seperti DHA dan ARA menyumbang kepada pembetukan otak dan mata pada
janin
|
Ikan-ikan berminyak (makarel, hering, salmon,
tuna), walnut, kacang soya, taufu dan minyak sayuran seperti minyak jagung
|
Protin
|
Asid-asid amino yang membentuk protin amat penting
dalam tumbesaran bayi
|
Daging, kekacang, hasil tenusu
|
Bahan galian
|
Kalsium amat diperlukan untuk membentuk tulang dan
gigi yang kuat
Zat besi membantu dalam penghasilan hemoglobin,
yang membawa oksigen untuk perkembangan bayi yang optimum
Magnesium mengurang berlakunya sawan, kelahiran
pra-matang, dan pendarahan vagina
Zink diperlukan untuk perkembangan janin yang
normal. Ianya juga membantu dari segi pembangunan neuro dan ketahanan melawan
penyakit si bayi.
|
Hasil tenusu, sayur-sayuran hijau
Daging tanpa lemak, sayuran, roti bijirin
Sayuran hijau, hasil tenusu, kekacang
Daging, telur, ikan, kekacang
|
Vitamin
|
Vitamin B6 diperlukan untuk metabolism protin
Asid folik membantu mengurangkan risiko kerosakan
tiub saraf
Vitamin C penting dalam pembetukkan tulang dan gigi
Vitamin D diperlukan supaya tulang, tisu dan gigi
bayi berkembang dengan sempurna
|
Daging, sayuran, telur, kekacang, bijirin
Buah-buahan, sayuran, daging
Buah-buahan, sayuran hijau
Susu, telur, sardin, cahaya matahari (membantu kulit
menghasilkan vitamin)
|
Air
|
Memastikan tubuh membekalkan air yang mengcukupi
untuk memproses nutrient daripada makanan dan dalam pembetukkan sel-sel baru.
Kita perlu minum 6-8 gelas air sehari
|
Air, jus buah-buahan, susu
|
Serat
|
Serat diperlukan untuk mengelakan dari sembelit dan
buasir
|
Kentang, sayuran, bijirin, buah-buahan
|
Jadi, bakal ibu-ibu semua MESTI BIJAK dalam hal pemakanan ibu hamil! Jangan sebarang makan aje tau! Pemilihan suplemen dan vitamin juga penting. Pilihlah yang semulajadi dan memberi kesan yang optimum!
Semoga dari sedikit usaha dari kita dapat melahirkan anak yang comel dan sihat yang menjadi impian setiap suami isteri.
Jika anda ingin mendapatkan konsultasi PERCUMA tentang suplemen dan vitamin yang sepatutnya anda amalkan sepanjang kehamilan yang sememangnya semulajadi dan sudah menjadi pilihan ramai ibu di dunia boleh hubungi kami di:
vitasihat@gmail.com
Lihat juga : KLIK (harga ISTIMEWA menanti anda!)
Baca Lagi Tentang:
0 comments:
Post a Comment